Copilul interior


Este prezent in noi toti.. Este cel mai sensibil aspect pe care il avem, considerat drept vulnerabilitate in traditia agresiva Yang.. Dar are o calitate pe care nici un fel de bravada psihica nu o poate rivaliza, este portalul prin care curge in noi Bucuria Vietii..

Candva, demult, conform invataturilor shamanice, personalitatea omului cazut in densitate s-a divizat in patru arhetipuri: copilul (Vest), inteleptul (est), razboinicul (nord) si mangaietorul (sud).

Copilul si Magaietorul sunt senzorii constiintei, accesand fluxurile de constiinta, in vreme ce inteleptul si adultul (razboinicul) sunt cei care convertesc fluxurile in esantioane de cunoastere si strategie.

Lumea noastra, cazuta in densitate si in dominanta Yang dezechilibrata (agresiva), a tins sa ignore si sa reprime copilul interior si mangaietorul, aspecte ce pot fi considerate de esenta feminina. Cel mai atins a fost insa copilul interior, reprimat si ostracizat, lipsit deseori de suportul mangaietorului si inteleptului.

Cel care a fost insa accentuat si pus in fata a fost aspectul razboinic al adultului pentru ca, nu-i asa, “viata este o lupta”..

Copilul interior s-a ascuns astfel in adancul sufletului si, in momentele de viata care au transcens adultul si inteleptul, a iesit la iveala, plangand sau razand, zglobiu sau sfios.

Traind intr-o lume a polaritatilor, a aparut si manifestarea opusa, oameni care s-au refugiat in copilul interior pentru a se feri de asprimea inerenta a vietii in densitate. Ei se concentreaza numai pe bucurie si joaca, evitand tot ceea ce este pe alta frecventa. Este o forma de protejare a sensibilitatii cand nu exista o putere mentala (razboinicul si adultul) dezvoltata. Perechea copil interior si Mangaietor sunt cele dominante in acest caz.

Oamenii refugiati in copii se bucura de orice aspect al vietii, concentrandu-si privirea numai pe ceea ce aduce bucurie. Veselia lor, zambetul lor poate fi molipsitor, dar, cu timpul, devine evident ca au nevoie sa isi dezvolte puterea.

Pentru ca un suflet sa evolueze si sa transceada aceasta dimensiune, este necesar sa isi reintegreze subpersonalitatile, echilibrandu-le si armonizandu-le la inceput, apoi contopindu-le, asa cum se intampla intr-o prisma, cand lumina alba este descompusa in componente de culori diferite, apoi, in functie de unghiurile fetelor, poate fi recompusa in Lumina Alba.

Pentru a fi reintegrate, subpersonalitatile trebuie mai intai recunoscute. Apoi, trebuie aduse la un numitor comun, slefuit treptat intr-un echilibru fin ce va converge intr-o singularitate a contopirii.

Un rol important il are inteleptul, care clasifica informatiile primite de la senzori si referintele din memorie (experienta de viata) in cunoastere. Apoi, adultul (continand componenta razboinica dar si personalitatea sexuala) va lucra cu inteleptul pentru asigurarea unui cadru stabil al vietii, lucrand si cu magaietorul pentru a da tenta de caldura si siguranta pentru copilul interior.

Razboinicul si inteleptul pot folosi informatiile intuitive ale copilului si mangaietorului atat pentru a imbogati cunoasterea cat si pentru a stabili strategii acolo unde este cazul.

Dragi cititori, daca sunteti familiari cu invataturile shamanice, veti fi observat si deosebiri de nuanta in aceasta insemnare, ceea ce este cu intentie.

In continuare, sa exploram cateva dinamici conectate cu subpersonalitatile, dinamici care pot ajuta la o mai mare intelegere a procesului de reintegrare si convergenta. Ele provin din observarea lumii in care traim, atat cea declarata “spirituala” cat si cea “normala”.

Observam in lumea spirituala mai constienta, dar si in viata de zi cu zi, oameni care au copilul interior ranit. De cele mai multe ori, datorita modului in care au fost tratati de parinti sau colegii de scoala. Un copil interior ranit se manifesta deseori prin nevoia de atentie, atentie care nu i s-a acordat in perioada de dezvoltare. Astfel, omul respectiv va dori sa fie mereu in centrul atentiei si considera ca lumea se invarte in jurul sau. Va tinde (printr-un magaietor accentuat) sa aiba mereu grija de propriile nevoi chiar si daca este constient ca o face in detrimentul altora. De exemplu, poate sa imprumute deseori bani, pe care sa nu ii inapoieze la timp, devenind chiar indignat daca omul care l-a imprumutat ii cere inapoi, chiar cu amanari, justificandu-se fata de el prin tot soiul de drame personale.

Oamenii cu copilul interior ranit, chiar daca pot avea o inima mare, tind sa influenteze manifestarile pentru a deveni centrul atentiei, fie prin vesti senzationale, fie prin declararea publica a unor misiuni de exceptie in domeniul spiritual sau “lumesc”.

O alta dinamica interesanta o intalnim intre oamenii care au ajuns la un grad inalt de integrare a subpersonalitatilor si cei care nu sunt inca acolo. Un om echilibrat si armonizat in subpersonalitati stie sa foloseasca la nivel de arta componentele personalitatii. Se poate observa la un astfel de om ca stie sa isi lase copilul interior sa zburde, atunci cand simte, stie sa puna in functiune magaietorul atunci cand e nevoie de mangaiere, inteleptul cand este necesara cunoastere, dar si razboinicul cand are de a face cu medii dezechibrate, agresive.

Astfel, intr-o interactiune cu oameni neintegrati, in chestiuni amicale, omul integrat poate sa afiseze aspectul copilului interior dominant. De multe ori se poate intampla sa fie considerat naiv si vulnerabil. Atunci, gradual, activeaza interfata inteleptului, uimindu-si asistenta, care l-a desconsiderat. In functie de reactia asistentei, care poate fi starnita in ego pentru faptul ca un “copil” stie atat de multe, mai poate fi activat si razboinicul interior, calm si bun strateg. Este foarte interesant cum se intampla atunci, cand asistenta devine ingrozita, si la propriu si la figurat, nestiind pe cine mai are in fata. Aceasta deoarece, oamenii cu grad mic de integrare au de obicei una dintre subpersonalitati dominanta si sunt obisnuiti sa perceapa acelasi lucru si in ceilalti.

Daca nu se intampla asa, de multe ori se sperie si cred ca cei din fata lor vor sa ii insele. Incep chiar sa regrete ca i-au considerat copii si le-au spus atat de multe. In vreme ce uneori este posibil sa aiba de a face cu fini psihologi, avand intentia de a patrunde in sufletele lor si a ii domina, totusi, de multe ori nu este asa. Au in fata o constiinta integrata si echilibrata, iar echilibrul interactiunii necesita deseori in aceasta lume alocarea de roluri toturor subpersonalitatilor.

Mai este interesanta si o alta dinamica. Atunci cand un om devine foarte intelept, dar si echilibrat in subpersonalitati, ceilalti tind uneori sa ii perceapa numai aspectul de intelept. Cand isi manifesta copilul interior, aceiasi oameni fie se fac ca nu il vad, fie efectiv nu il mai pot percepe, deoarece nu se mai incadreaza in “dosarul” mental in care l-au clasificat.

Interactiunea intre doi sau mai multi oameni integrati si echilibrati este magica. Nu isi acopera vocea unii altora, toata interactiunea este ca muzica unei orchestre bine dirijate..

Ar mai fi multe de spus, despre oamenii cu aspect razboinic dominant (sunt poate cei mai multi, ii vedem zi de zi), considerand viata ca o lupta, ca o competitie bazata pe anumite reguli, despre oamenii cu aspect mangaietor dezechilibrat, poate cu tenta ipohondra sau neglijandu-se, despre oamenii cu aspectul inteleptului dezechilibrat, care insa au relatii dificile si nu prea gasesc bucurie in viata..

Dar nu acesta a fost scopul insemnarii ci acela de a lumina o perspectiva care, in opinia mea, este necesar a fi explorata de toate sufletele in evolutie, ce doresc sa transceada aceasta dimensiune.

Anumite diferente de nuanta fata de invataturile shamanice despre subpersonalitati sunt, asa cum am spus, intentionate, deoarece autorul acestor randuri, desi respecta tot ceea ce este benefic in traditii, are tendinta de a explora si in jurul lor.

Ca intotdeauna, cuvintele nu trebuie luate ad literam, ci este bine sa fie vazut dincolo de ele..

(imagine preluata de la: http://www.babyphotos.co.in/2010/10/cute-little-babies-photos.html )

Advertisements

Lasati un comentariu !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s