Simplitate si complexitate


Sunt termeni pe care ii folosim des si foarte relativ, pentru a descrie perceptia pe care o avem fata de diverse procese si dinamici. Dar putem noi oare sa exploram insusi termenii din punct de vedere metafizic si sa vedem ce se ascunde in spatele lor ? Desigur ca da, iar rezultatul si contururile evidentiate vor fi bineinteles colorate de perspectiva.. unii dintre termenii folositi aici vor capata mai mult sens prin analogia cu mesajele precedente.

Din punct de vedere spiritual si metafizic putem contempla simplitatea ca fiind un atribut al esentelor. Bun, dar atunci ce sunt esentele ? Esentele pot fi percepute ca tipare arhetipale (miezuri) care, insufletite de constiinta, se dezvolta in spatiu si timp in interactiuni complexe.

1_archetypesSi iata cum am ajuns de la simplitate la complexitate. Simplitatea (esenta) propulsata de constiinta se dezvolta in spirala intr-un mediu de geometrii sacre, iar dezvoltarea si interactiunea esentelor (simplitatii) dau nastere la procese si manifestari carora le asociem atributul de complexe.

Putem astfel sa ne incumetam sa afirmam ca simplitatea este atemporala, in vreme ce complexitatea se manifesta in timp.

9ef21d21f6c699e1f6a655c6578abbbfDeseori gasim analogia Creatiei cu procesele fractalilor. Dar, fractalii sunt generati de ecuatii simple, iterative. Iteratia poate fi asociata dezvoltarii in timp (miscare de spirala). O ecuatie simpla (atemporala) prin iteratie (dezvoltare in timp) are ca rezultat un Univers de complexitate deosebita. Poate nu este intamplator faptul ca in scolile misterelor se afirma ca intelegerea teoriei fractalilor poate determina intelegerea modalitatilor de creare a tehnologiei calatoriei in timp.

3_fractalSa consideram acum aspectele Divine ale sufletului (constiintei) – constientei – mintii – perceptiei. Vom observa faptul ca sufletul si constiinta sunt cele ce lucreaza cu arhetipuri si, ca urmare, inteleg si integreaza esentele.

Constienta si armonica sa, mintea, care filtreaza si coloreaza perceptiile, sunt cele destinate sa cuprinda si sa proceseze complexitatea (manifestarea).

Dupa cum stim, mintea este mai degraba un camp subtil ce foloseste creierul fizic pentru procesarea gandurilor, care sunt asociate perceptiilor si evolutiei in timp. Ca urmare, putem intui ca mintea, o functie a constientei, foloseste creierul fizic pentru a procesa complexitatea.

4_brainDesigur, pentru ca un creier sa poata procesa in masura cat mai mare complexitatea, el are nevoie de cat mai multe circuite sinaptice activate. Proportia de activare a circuitelor sinaptice si, in consecinta, a folosirii creierului, difera de la om la om, dar exista un consens ca este mult mai mica decat potentialul real uman.

De aceea avem o dominanta de ceea ce am putea conceptualiza ca simplism in civilizatia umana. Simplismul poate fi asociat capacitatii reduse de procesare a oamenilor, ceea ce este de multe ori in relatie cu o constienta redusa si incapacitatea de a vedea toti parametrii ce influenteaza o manifestare. Avem astfel aceasta atitudine de sfidare umana la adresa complexitatii Creatiei, de a trai pe baza de esente fragmentate si distorsionate ale vietii, cu efecte profund nocive asupra mediului interior si exterior.

Este totusi bine de stiut ca procesul contemplarii complexitatii (fara a o procesa mental) deschide noi circuite sinaptice, care fac posibila o procesare mai cuprinzatoare a ei. Cu alte cuvinte, contemplarea complexitatii poate asista la cresterea gradului de inteligenta.

In ceea ce priveste procesul manifestarii (in timp), complexitatea care este guvernata de suflet (care lucreaza cu arhetipuri) porneste intotdeauna de la esenta si se dezvolta iterativ (in timp) intr-o complexitate care este in armonie cu esentele cauzale si este autosustenabila.

Complexitatea care nu este guvernata de suflet dezvolta procese virtuale, care mimeaza fragmente de arhetipuri, favorizand planul mental in raport cu celelalte planuri ale creatiei si avand ca rezultat manifestari diforme, entropice, ce nu pot fi sustinute decat pe perioade limitate de timp, cu multe eforturi (de exemplu, sistemul financiar si bancar mondial).

5_mundo-virtualMai exista si procesul de complicare, ce poate fi asociat procesarii unui numar prea mare de parametri asociati unei creatii/manifestari, uneori pe baza unui algoritm/model distorsionat, ceea ce, de regula, este un semn al unui dezechilibru sau desincronizari intre minte si constienta.

In raport cu manifestarea armonioasa, sa mentionam faptul ca o constienta inalta, dezvoltata, e capabila sa se proiecteze in timp pe baza unor parametri initiali, sa prevada situatii care pot deveni parametri de procesare suplimentari, iterativi, in baza unor procese de interactiune convergenta a unor modele de ecuatii de viata memorate (experienta de viata) si a evolutiei lor in timp, suprapunand mai multe linii temporale potentiale. Probabil ca societatea umana iluminata care va supravietui schimbarilor planetare va dezvolta o stiinta avansata a predictiei proceselor manifestarii, intr-un mod poate asemanator cu psihoistoria descrisa de vizionarul Isaac Asimov in cartile sale.

Acum poate este momentul potrivit sa mentionam faptul ca esentele sunt constientizate, in vreme ce complexitatea este procesata.

A ajunge de la perceptia unor procese complexe la esentele din spatele lor este asociat cu procesul sintezei si este un atribut al sufletelor avansate, cu un grad mare de procesare a compexitatii.

Dupa aceast balet perceptual cu conceptele simplitatii si complexitatii, poate este un moment bun sa incheiem cu o analogie:

Exista pictori care, cu cateva trasaturi de penel, reusesc sa infatiseze constientei esentele unei complexitati deosebite, in vreme ce alti artisti au tehnici avansate de pictura, dar nu reusesc sa surprinda esenta.

6_687px-Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouchedSinteza si analiza au fiecare rolul lor si sunt reprezentate in articolul de fata. Fara analiza complexitatii, nu am fi capabili sa dezvoltam un mediu tehnologic si natural sanatos. Cu toate acestea, in evolutia spirituala, capacitatea de constientizare a esentelor si simplitatea (nu simplismul) sunt primordiale. Capacitatea de analiza nu poate fi decat cireasa de pe tort, in vreme se simplitatea si esenta sunt tortul in sine.

Sufletele care se concentreaza asupra simplitatii (esentei) manifesta uneori iritare atunci cand intalnesc analize si modele complexe, dar, ele trebuie sa constientizeze faptul ca simplitatea si complexitatea, din punct de vedere spiritual si metafizic, nu sunt poli duali, contraste, ci mai degraba prinse intr-un proces cauzal, in care simplitatea (esenta) proiectata in timp genereaza complexitate si frumusete. Fara complexitate, multe elemente de infrastructura informationala folosite si de cei care se concentreaza supra simplitatii, nu ar fi disponibile. Sistemele informatice mimeaza procesele constientei.

Sufletul si constientizarea sunt mai presus de procesare si trebuie sa o guverneze. Constienti de aspectul comic al faptului ca am valsat cu complexitatea pentru a evidentia rolul primordial al simplitatii, incheiem aici explorarea noastra.

.. Nu inainte de a contura mai bine un alt termen pe care l-am folosit la sfarsit.. Simplitatea este asociata capacitatii constientei de a modela atitudini in similitudine cu esentele..

7_wpid-Photography-Water-Drop-Wallpaper-95

Advertisements

One response to “Simplitate si complexitate

Lasati un comentariu !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s